Este tizenegykor ránéztem a Twitterre, és azt láttam, hogy téma lett a djuice. Az első percek után annyit értettem az egészből, hogy van egy videó, amit mindenki fikáz. Megnéztem hát a YouTube-on:

A videó rendkívül művi, erőltetett és minden hiteltelen benne. Az arcok, a jellemek, a történetek, a hátterek, a bútorok, a sminkek, a kameraállások, egyszerűen minden… és legfőképpen a mondanivaló. Minden másodpercéből süt a hitelesnek tűnés görcsös vágya, mikor az egész egy nagy önellentmondás.

Ott van például a 17 éves sunáznám típusú buta liba, aki pszichiátriai magánrendelőt szándékozik nyitni, ha majd nagy lesz. Amennyiben nem fiktív figurának vélném, kételkednék, hogy meg tudja különböztetni a pszichológia és a pszichiátria fogalmak jelentését. Feltételezem, hogy a kígyótenyésztő apjától pénzt lenyúló 18 éves tesztoszteron-túltengéses chippenadale kandidátus díjbirkózó figurájának megalkotása is rengeteg átvirrasztott éjszakájába került egy kreatív elmének. Az igazán überelhetetlen figura a 24 éves, egy felvételi pont híján nem genetikus lett globetrotter bölcs romabeütésű fodrász, aki nem utolsósorban valószínűleg meleg (ha a hanghordozásából, öltözködéséből, frizurájából nem sejtenéd, gondolj bele: fordász!). A 24 éves munkanélküli lúzer informatikus-külseje-van-de-nem-az fickó labdába sem rúghat abban a versenyben, melyben a forgatókönyvíró kicsit túllőtt a célon a „minél valószínűtlenebb, annál valószerűbb” elv gyakorlatban történő alkalmazása közben.

Mit is mond a narrátor a videó elején?

„Mindig ugyanazt sulykolják belétek: Vásárolj, hogy menő legyél.”

vagy

„Csak az számít, hogy milyen márkás cuccaitok vannak, hova jártok bulizni, és hogyan pózoltok a kamerának. De vajon tényleg képesek vagyok megszerezni mindazt, amire vágytok? Ez itt nem Amerika, ahol a fiatalok havonta 200 000 forintot tapsolnak el ruhákra, kütyükre, bármire… Ez itt nem Amerika.”

A végén viszont kibújik a szög a zsákból:

„Elintéztük nektek, hogy olcsóbban vásárolhassatok több üzletben, hogy több pénzetek maradjon arra, ami igazán fontos nektek.”

Tehát: Vásárolj, hogy menő lehessél és még a lovacskádra is jusson. Tiszta Amerika!

Ez így azért mindjárt szimpatikusabban hangzik, mint az, amit a videó készítői szerint a többiek sulykolnak, vagy mégsem? Csak én érzem úgy harminc néhány éves fejjel, hogy valaki át próbálja baszni az U26-os korosztályt?

A hibát ott vétette talán a djuice, hogy kampányuk terjedési közegének a közösségi médiát szemelte ki. A közösség pedig azonnal lecsap, ha hazugságot szimatol vagy ha úgy érzi, palimadárnak nézik. Ennek ellenére a legnagyobb félelmem, hogy pénzügyi szempontból a kampány mégis sikeres lesz. Sokan mégis élnek a virágzó online kupon modellek eme példányával, és regisztrálnak, elmennek a boltba, majd vásárolnak. Ahogyan azt sulykolják beléjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://jonnek-mennek.blog.hu/api/trackback/id/tr572325630

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakciók a djuice kampányára 2010.10.10. 21:22:51

Berényi Konrád szólt, hogy nézzem a videó alatti kommenteket és a Twitter bejegyzéseket, ezekből válogatnék most. És milyen jól jön ilyenkor a Google valós idejű keresése. Ami a korábbiakhoz képest meglepően friss bejegyzéseket ad. Nagy Kriszta azt írj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DMK 2010.09.27. 19:21:12

Nekem az nem világos, hogy a djucie valójában mit akar ezzel?
Keressük azokat a szerencsétlen lúzereket, akik magukra ismernek a film alapján, és annyira jó fejek, hogy hajlandók a szülőktől elkunyerált zsebpénzt olyan baromságokra, mint mobiltelefon költeni!?

djuice_hungary · http://facebook.com/djuice.hungary 2010.09.28. 14:19:40

Sok kommentet olvastunk, twitterről ide is kilyukadtunk, egyben válaszolunk:
A közösségi média azonnal lecsap, ebben igazad van, ez az egész dolog szépsége :) Kérdés, hogy egy ilyen tartalmú filmet fel lehet-e dolgozni abban a mélységben, hogy bejegyzés szülessen belőle ennyivel a vetítés után.

Biztosan láttátok, hogy egy info videóra linkel a doku:
www.youtube.com/watch?v=O2LQj-YAxVc az üzenet ezzel együtt kerek.

A dokufilm:
A djuice is egy profitorientált márka. Nyilván nekünk is az a legfontosabb, hogy minél több ügyfelünk legyen. SOHA, SEHOL nem állítottuk, hogy ezt az egészet nem ezért csináltuk. Sőt a 2 perces TV-filmünkben is egyértelműen kimondjuk: "a djuice is egy vállalat, csak éppen más, mint a többi".

Tehát a nagy felfedezés, miszerint „ez egy REKLÁM”, nem is olyan nagy felfedezés. Talán az lehet furcsa, hogy egy márka végre nem csak a szokásos dolgot nyomja, hanem végre a célcsoportja valódi problémáira próbál - a saját eszközeivel és lehetőségeivel - ha nem is megoldást, de segítséget nyújtani.

A SZEREPLŐK
A zenész gyerek real, mindenki real, az egész ügy real. Nem adtunk semmit a szájukba, beszéltek, a kamera forgott. Ez lehet ijesztő az egészben, így egyben.

VÁSÁRLÁSRA BUZDÍTUNK?????
Ez baromság. Mi csak annyit mondtunk, hogy ha már ilyen a világ, és vásárolsz, akkor legalább tudjál spórolni valamennyit, hogy a megmaradt pénzedet értelmes dolgokra költhesd (tanulás, hobbi, sport, még egy ruha, ha az a fontos). Egy árva szóval nem mondtuk, hogy menj ide vagy oda és költs, költs, költs! Nem „VÁSÁROLJ olcsóbban”, hanem „vásárolj OLCSÓBBAN” az üzenetrész ami a myLife-nak csak 1 pillére. Nyilván az a célunk, hogy a lehető legtöbb partnert bevonjuk és minél több helyen intézzük el a fiataloknak a kedvezményeket. Sok más márkát is megkerestünk, de nem mindenhol voltak olyan jó fejek. Volt, ahol annyit mondtak: "minket nem érdekel ez az egész, a fiatalok így is megveszik a cuccainkat". Ezt nem szeretnénk kommentálni, de keressük a további partnereket és lehetőségeket. Reményeink szerint lesz nyelviskola, múzeum is hamarosan és odafigyelünk ügyfeleink kérésére, sok új javaslatot kaptunk, hogy milyen kedvezmények örülnétek még.

MIÉRT CSAK ENNYI A KEDVEZMÉNY (5-10-20%)?
Ennyit tudtunk kiharcolni. De mi - szemben egy csomó más vállalattal - legalább megpróbáltuk. A dokufilmet ki miként dolgozza fel, ez egy érdekes jelenség, de azért nem kérünk elnézést, hogy próbálunk segíteni :)

Egy kérésünk van: tanulmányozzátok a myLife-ot összességében is! Görgessétek vissza kicsit facebook és twitter fiókunkat, hogy mikkel foglalkoztunk, átjön a hozzáállás!

üdv,
djuice team

leviske 2010.09.28. 15:04:56

Kedves cikkíró!

Van egy rettentően rossz hírem: A kisfilmben bizony az átlag U26 szerepel és ezt onnan tudom, hogy én is köztük élek, hasonlóan "komoly" problémákkal. Függetlenül attól, hogy a szereplőknek szájukba adták-e a szöveget, vagy sem, ezek létező jellemek, de hogy ezt nem hiszed el, tudjuk le annak, hogy nem tegnap tartoztál ebbe a korosztályba.

"Tehát: Vásárolj, hogy menő lehessél és még a lovacskádra is jusson."

Fogalmazzunk inkább így: "Tehát: Ha már a társadalom nyomására kénytelen vagy márkaruhákban járni, a baráti társaságod elvárja, hogy időnként elmenj vele bulizni, stb mi elintéztük nektek, hogy ezt 5-20%-al olcsóbban tegyétek, amennyiben minket választotok mobilszolgáltatónak."

Azt hiszem, hogy így már teljesen más az értelme és a hülye is látja, hogy egy maximálisan korrekt ajánlat.

@djuice_hungary:
A reklám ott lett elcseszve, hogy Balázs kimondta az elején, hogy "ez így nem jó" (vagy valami hasonlót) és a többség innentől egyfajta világmegváltó tervet várt, aminek hatására újra a szeretet lesz az úr a földön a pénz helyett.
süti beállítások módosítása