Amikor az ember asszonya terhes lesz, és elkezd kerekedni a hasa, az ember azon veszi észre magát, hogy mindenhol terhes asszonyok jönnek szembe. Mintha valami furcsa ok folytán az egész világ akkor kezdett volna családalapításba, mint a szemlélő. Pedig valószínűleg csupán arról van szó, hogy amikor egy adott téma felé fordítjuk figyelmünket, a témával kapcsolatos ingereknek egy alacsonyabb küszöböt kell átugraniuk, hogy tudatosuljanak. Bármilyen prózai okai vannak a jelenségnek, a szemlélő egy kicsit hátborzongatónak éli meg.

Onnan jutott ez eszembe, hogy az utóbbi napokban egyre többször borzong a hátam. Az asszony hasa lapos, mint a deszka, az ok valami más.

Hetekkel ezelőtt egy kollégámmal a magasszintű politikai elit manipulatív kommunikációjának tudni vélt és tudott dolgairól beszélgettünk az iszapkatasztrófa kapcsán. Például arról, hogy van egy a környezetvédelmi üzletágban dolgozó ismerősöm, aki történetesen személyesen ismeri Bakonyi Zoltánt, és a színfalak mögül más fényben látszanak a dolgok, mint a média hírcsatornáin keresztül. Eme beszélgetés apropóján kaptam a kollégámtól egy trilógiát, amelynek könyvei a következő címeket viselik: Az elme gyilkosai, A téboly katonái, A végső háború.

Mielőtt belemennék a könyvekben leírtakba, felfedek egy említésre méltó tényt, amelyet a könyv elolvasása után fedeztem fel a szerző után guglizva, mivel a könyv valahogy... hogy is mondjam... "gyanús" volt. A szerzőként feltüntetett Duncan Shelley egy fiktív figura, valódi neve Bodor Csaba. Bodor Csaba szintén fiktív személyiség, állítólag a szcientológiai egyház kitalációja, és az egyház vallási dogmáit adja elő emberi fogyasztásra alkalmasnak vélt módon. A könyveket egyébként állítólag betiltották, boltban, antikváriumban valóban nem fellelhetőek, én is elektronikus formában kaptam őket. Ez egy kicsit más fénybe helyezi az egyébként izgalmas történetet, és magyarázatot ad néhány furcsa dologra (mérhetetlen pszichológia ellenesség, kisebb-nagyobb csúsztatások, manipulatív módon helyesnek tűnő, de formálisan hibás logikai láncok a könyvben), de nem erről szeretnék itt most írni, hanem a borzongásig vezető útról.

Egy kis spoiler elengedhetetlen ahhoz, hogy követni tudjon a kedves olvasó az úton. A könyv egy pszichológus megpróbáltatásairól szól, aki ki akar szállni egy titkos játszmából. Évekig dolgozott az úgynevezett Legfelsőbb Kasztnak, amely egy maroknyi emberből álló titkos döntéshozó szerv, és amely uralkodik az egész világ felett. A világ eseményeit ugyanis három ember irányítja akik négy hatalmi ágra osztották a világot irányító hatalmas szervezetet (ideológia, erőszak, gazdaság, politika), és ezáltal bárhol, bármit el tudnak érni. Ha ahhoz van kedvük, és érdekeik úgy diktálják, új tudományos felfedezéseket hintenek el a világban, összeroppantják, majd újra kivirágoztatják a világgazdaságot, atomháborút robbantanak ki, stb. A rendszer alsóbb szintjein mindenki úgy hiszi, hogy a hierarchiában felette már csak egy néhány fős beavatott testület van. Főhősünk, Julis Andan az ideológia ág világszintű irányítója volt (hozzá tartoztak többek közt a média, a vallás és az oktatás), de elege lett a dologból, és úgy döntött, kitálal. Andan azt tervezi, hogy felfedi a Legfelsőbb Kaszt mibenlétét, megmutatja a világnak, hogyan működik valójában. Számít arra, hogy megpróbálják megakadályozni, ezért elrejtőzködik, és elkezdi írni könyvét, a "Rendszer Hiteles Krónikáját". Egy fokozatosan eszkalálódó, világra szóló hajsza indul, amely során a Legfelsőbb Kaszt egyre keményebb eszközöket vet be az eltűnt pszichológus megtalálása és kiiktatása érdekében, miközben a hajszában résztvevők és az azt szemlélők közül senki sem tudja, hogy az, ami történik, az imént leírtak miatt történik.

Valakinek rémlik, a történet, annak ellenére, hogy nem olvasta a könyvet? Ha nem, akkor bedobok egy nevet: Julien Assange. Most esetleg?

Julien Assange, a Wikileaks vezetője körül napok óta egy az egyben az történik, mint ami a könyvben Julius Andan körül történik. A sors humorérzékét mutatja, hogy nevük mennyire hasonlít egymásra.

Nem hiszek az összeesküvéselméletekben. Remélem, hogy az olvasott történet emléke űz tréfát az elmémmel, mint ahogy az újszülöttre való várakozás űz tréfát a várandós nők férfiúinak elméjével. De minden nap figyelem az Assange-zsal kapcsolatos híreket, és minden nap megdöbbent, hogy a könyv valamely epizódja látszik megelevenedni a híradásokban. Egyszerűen hátborzongató.

A könyvet az érdeklődő közönség számára itt elérhetővé teszem. Az első két epub formátumú könyv a számítógépen pl. a Stanza nevű ingyenesen letölthető olvasóval olvasható (ugyanitt iPhone/iPad alkalmazás is letölthető), míg a sorozat utolsó könyve sajnos csupán egy elég élvezhetetlen pdf-ben áll rendelkezésre.  Mivel kereskedelmi forgalomban a könyvek nem kaphatóak, és magan semmit nem kérek a hozzáférésért cserébe, senki üzletét nem rontom, és senki kárára nem jutok haszonhoz a közzététel által.

A bejegyzés trackback címe:

https://jonnek-mennek.blog.hu/api/trackback/id/tr892491599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása