Nemrég körbejárta a netet Matt Might zseniális The Illustrated Guide to a Ph.D. című ábrasorozata, amely bemutatja, hogy mit is jelent az, ha valaki eléri a doktori fokozatot (egy magyar nyelvű fordítás itt megtekinthető). Mit jelent az egyén szemszögéből, és mit jelent az emberiség össztudásának tükrében. Az ábrák alázatra és szerénységre tanítanak.

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szinte semelyik fordítás nem tartalmazza a képsorozat utolsó darabját, amely valószínűleg a képsorozatot ihlette, és ami azt a tudást ábrázolja, ami az emberiség mai ismereteinek határvonalán kívül esik: Matt beteg kisfiának gyógymódját. A plasztikus ábrázolás által keltett katarzis mellett ugyanis elsikkadunk az üzenet mellett. A bejegyzés tulajdonképpen a képsorozat nyomtatott verziójának vásárlására buzdít, amelyből olyan diákok ösztöndíját finanszíroznák, akiktől a genetikus rendellenességekkel kapcsolatos kutatások előrehaladását remélik. Zárójel vége.

De vissza az ábrákhoz: mi mást sugall az ábrasorozat az alázaton és szerénységen túl?

Szinte látni lehet benne azt a folyamatot, ahogy az évezredek során sok-sok ember erőfeszítése révén felhalmozódott az a rengeteg tudás, amit a nagy kör jelképez, és hogyan növekszik ez a kör ma is napról napra.

De a legérdekesebb felismerés, amely számomra az ábrákból nyilvánvalóvá vált, hogy az emberiség tudásának van egy elméleti határa. Mert a tanulási folyamat, amely révén az egyén eljuthat a határvonalig időt vesz igénybe. Az emberi élet pedig véges. A technika és az oktatás fejlődése fel tudja gyorsítani a határvonalhoz vezető utazást, de az úton való haladás sebessége mindig véges gyorsaságú lesz, ahogy az emberi élet is mindig véges marad. Tehát van a körnek egy sugara, amelynél távolabbra ember nem juthat el, mert halandó. "Alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei", mondja a német, ami magyarul annyit jelent, hogy mindennek van egy vége, csak a kolbásznak van kettő.

Lehet, hogy Matt ideája, miszerint egyszer eléri az emberiség azt a buborékot, amelyben fia gyógyulásának titka van elrejtve egy ábránd csupán, mert az túl távol van tőlünk ahhoz, hogy elérhessük. (Arról nem is beszélve, hogy a buborék esetleg nem is létezik, mert valójában nincs is gyógymód.)

Talán meg is veszem a füzetecskét, hátha hozzásegítek valakit ahhoz, hogy feszítsen egy kicsit a határokon. És hátha az a valaki pont a gyógymódot tartalmazó buborék közelében matat majd éppen a kör szélén. De ha egy másik értékes tudást rejtő buborék mellett matatna, az sem volna rossz. Én azért szorítok Mattnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jonnek-mennek.blog.hu/api/trackback/id/tr472294471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása